Rapport från avtalsrörelsen

I den centrala avtalsrörelsen så pågår det förhandlingar kring våra krav och arbetsgivarnas krav, men än har ingen sida backat en millimeter. Vad Pappers krav är, är väl vid det här laget känt för alla medlemmar. Där 4% och mer tid och bättre regler kring ATK är dom viktigaste av de 52 kraven som vi lagt fram.

Därför skall jag kommentera lite om vad motståndarna vill. När det gäller vad avtalet skall kosta så är Industriarbetsgivarnas bud att lönekostnaderna kan få öka med 1,4%. Det kan ju tyckas vara ett väntat bud från arbetsgivarna, men det luriga är ordet lönekostnader. I det så ingår arbetsgivaravgifter plus lite annat som du aldrig ser som lön i din plånbok. Deras bud innebär egentligen ca 0,7% mer i plånboken för dig. Men eftersom inflationen är 1,7%
så vill dom sänka vår reallön med 1%.  

Man vill också att man skall kunna bli hemskickad under längre eller kortare tid utan lön om företaget inte anser att man tjänar tillräckligt. Det som med ett mer inlindat språk kallas krisavtal. 

Man vill inte att man skall ha rätt att ta ut ATK ledighet under juni,juli och augusti. 

Man vill införa skyldighet att meddela arbetsgivaren om vad du gör på fritiden som kan inverka på din arbetsinsats.

Man vill att allt som inte rör lön och arbetstid skall stå i uppsägningsbara överenskommelser.

Man vill också ha ensidig makt över drift på storhelger, vilket skulle innebära att alla storhelgsavtal blir värdelösa.

Mer information kommer när vi vet mer men med en sådan här inställning från Industriarbetsgivarna kan det bli en stökig avtalsrörelse.

Thomas